vaša pitanja

Najčešće postavljena pitanja

Osnovno što trebate znati o vašem novom sajtu i internetu uopšteno, kao i načinu korišćenja.


Na cenu web sajta najviše (pored dosta drugigih značajnih faktora) utiče (SEO) tj. optimizacija.
Jer koliko god da je web sajt lep, moderan, pregledan, jednostavan za pretraživanje, sve pada u vodu ako se nalazi na desetoj stranici (ili još gore i dalje od desete strane.) Dokazano da većina u pretrazi ne odmiče dalje od pete, šeste strane po zadatim ključnim rečima.
Tako da u zavisnosti kojom vrstom delatnosti se Vasa firma bavi, i potrebnim ključnim rečima se i formira cena, što je reč uobičajenija to je i optimizacija web sajta teža.

1. Naslov web stranice. Prvi element koji posetioci Vašeg sajta vide jeste naslov. Naslov mora opisivati šta se nalazi na njoj. To je osnovni element Vašeg websajta. On pomaže posetiocima da odrede šta ih interesuje na Vašem websajtu. Naslov web stranice mora biti jasan, koncizan i i da ima smisao. U okviru njega morate da napišete ključne reči koje će privući Vaše potencijalne kupce.
2. Jednostavna navigacija. Ništa neće oterati posetioca Vašeg sajta kao konfuzna ili komplikovana navigacija na sajtu. Kada Vaš websajt poseti potencijalni kupac, potrebno je da u svakom trenutku zna na kojoj se stranici nalazi i da jednostavno pronađe stranice koje je već posetio. Navigacioni meni mora da bude pristupačan i jednostavan za razumevanje. Trebalo bi da bude na svakoj stranici Vašeg websajta i lociran na istom mestu Web stranice.
3. Efektivan sadržaj.Reči kojima opisujete Vaš proizvod ili uslugu osnovni su preduslov uspeha Vašeg biznisa. Opis će pomoći ili odmoći potencijalnom kupcu da naruči Vaš proizvod ili uslugu.
4. Jednostavan proces kupovine i naručivanja.Ukoliko posetioc želi da kupi Vaše proizvod ili uslugu, pomozite mu da to učini. Ne ostavite ga u nedoumici. Potencijalnom kupcu morate objasniti šta je potrebno da uradi, i to na najjednostavniji mogući način. Ukoliko želi da kupi proizvod, pomozite mu tako što ćete nazvati link: KLIKNITE OVDE za naručivanje proizvoda "X". Dostavite mu jasne i precizne instrukcije kako da naruči proizvod i navedite mu šta može očekivati prilikom klika na neki link koji ga vodi na stranicu za naručivanje.
5. Korisne fotografije. Fotografije i slike mogu pomoći Vašim kupcima da dožive Vaš proizvod ili uslugu,Obavezno treba da postavite fotografije proizvoda koji prodajete. Atraktivne fotografije mogu značajno pomoći prodaji Vašeg proizvoda. Ukoliko prodajete više proizvoda, koristite galerije fotografija i fotografije sa linkovima koji pritiskom omogućavaju uvećanu fotografiju Vašeg proizvoda.
6. Prijava na newsletter. Većina posetilaca koji se prvi put nađu na Vašem sajtu neće izvršiti kupovinu. Oni obično dolaze kako bi se informisali o Vašoj ponudi. Da biste zadržali kontakt sa potencijalnim kupcima, pronađite način da prikupite njihove e-mail adrese., Jedan od načina jeste da se prijave za besplatni elektronski magazine, tj. newsletter. Drugi način je da im ponudite da besplatno downloaduju neki proizvod. Na ovaj način dobijate šansu da ih imate u Vašoj bazi i redovno obaveštavate o novim proizvodima, uslugama, promocijama kao i da zadržite kontakt sa njima. Opcija prijavljivanja daje Vam odličnu priliku da posetioci sajta postanu Vaši kupci i da time maksimizujete Vašu prodaju.
7. Svedočenja kupaca. Odličan način da izgradite kredibilitet Vaše firme, tj. da uverite Vaše kupce da prodajete proizvode ili usluge koji zaista vrede je da uključite komentare zadovoljnih kupaca koji objašnjavaju kako mu je Vaš proizvod ili usluga pomogao da poboljšaju kvalitet svog života. Ispod komentara upišite imena Vaših zadovoljnih kupaca, a ako je moguće i njihove fotografije. Ovim ćete povećati kredibilitet Vaših proizvoda i usluga.
8. Stranica o nama. Posetioci su u većini slučajeva skeptični prilikom kupovine preko interneta, jer se na ovaj način gubi lična interakcija ili poslovanje licem u lice. Najbolji način da uverite posetioce ko ste i šta radite jeste da uključite stranicu O NAMA koja sadrži osnovne informacije o Vama, Vašim zaposlenima i Vašem poslovanju.
9. Stranica pitanja i odgovori - FAQ. Obavezno treba da postavite stranicu pitanja i odgovori koja sadrži osnovna pitanja posetioca sajta u vezi Vaših proizvoda ili usluga.
10. Vaši kontakt podaci. U cilju izvršenja prodaje i izgradnje Vašeg kredibiliteta, postavite potpune informacije o načinima kontaktiranja Vaše firme. Ovo podrazumeva broj telefona, broj faxa, poštansku adresu, i e-mail adresu. Neka kontakt informacije budu postavljene na svakoj stranici, ako je to moguće.

Naš tim čine web dizajneri, web programeri i stručnjaci za optimizaciju što nam omogućava da ponudimo kompletnu uslugu sve od idejnog planiranja, preko konkretne realizacije svih mogućih vizuelno-funkcionalnih aspekata jednog web sajta, pa do podrške i održavanja nakon završetka projekta. Izrada sajtova po meri klijenta. Sve usluge na jednom mestu od registracije domena, web hostinga, web dizajna do SEO optimizacije.

Pri uplati hosting paketa, odredili ste koji username koristite za ažuriranje web sajta. Koristeći taj username, iz odgovarajućeg FTP klijenta konektujte se na hosting.primer.net i mi ćemo za Vas preurediti već postojeći web sajt prema vašim novim potrebama.

Dostaviti text u elektronskom formatu koji ste pripremili za Vaš web sajt, ili prepustiti nama kompletan koncept uz Vase sugestije. Slike, ukoliko imate neke specifične, a ako Vam mi ne možemo pronaći, dizajnirati i prilagoditi web sajtu. Slike bi trebale da su što bolje rezolucije kako bi lepše izgledale na sajtu. Neophodni su nam Vaši kontakt podaci. Ukoliko nemate e-mail, instaliraćemo Vam e-mail koji je formata primer@vašdomen.xxx. Ukoliko ne želite da Vas kontaktiraju posetioci što je veoma retko, nisu nam potrebni kontakt podaci. Možete, a i ne morate nam izneti Vašu ideju kako bi želeli da izgleda dizajn. Ukoliko nemate zamisao možete prepustite nama da se pobrinemo za to. Boja, stil dizajna itd...

Pri uplati hosting paketa, odredili ste koji username koristite za ažuriranje web sajta. Koristeći taj username, iz odgovarajućeg FTP klijenta konektujte se na hosting.primer.net i mi ćemo za Vas preurediti već postojeći web sajt prema vašim novim potrebama.

Glavno pitanje je: zašto je Vama potreban web sajt? Ako se bavite biznisom i web sajt Vam je potreban kao prezentacija Vašeg biznisa od koje očekujete korist, onda prva dva izbora, pre ili kasnije, definitivno padaju u vodu. U trećem slučaju, web dizajn, izrada sajta, web programiranje, optimizacija web sajta.... i sve ono što je potrebno da bi imali takav web sajt predstavlja ozbiljan i kompleksan posao.
Pored velikog broja firmi i pojedinaca koji ozbiljno, kvalitetno i profesionalno pristupaju izradi web sajtova, web dizajnom su počeli da se bave mnogi koji su malo bolje ovladali radom na računaru. Istini za volju, imati svoj web sajt, danas je postalo i jednostavno i jeftino. Na internetu je moguće naći bukvalno sve što je potrebno za jedan web sajt: od slika, tekstova, template-a, flash-eva, animacija, skripti, programa za njihovu izradu pa sve do veoma moćnih gotovih CMS sistema, osim što Vašu stranicu niko neće pronaći bez profesionalno uradjene optimizacije.

Cilj ovog web sajta usmeren je i prema onima koji se bave izradom sajtova, kao i prema onima koji žele prisustvo na internetu kvalitetnim i jedinstvenim web sajtom. Želimo da olakšamo komunikaciju sa klijentima i predupredimo bar deo mogućih poteškoća na koje se često nailazi, da probamo da definišemo neke principe kojih bi trebali da se drže svi ozbiljni web dizajneri, da te principe predočimo klijentima i da se njih pridržavaju obe strane.

Wireless je sistem bežicne racunarske mreže koja za prenos informacija i podataka koristi radio talase. Wireless mreža je zasnovana na IEEE 802.11x standardu, i radi u frekventnom opsegu 2,4 / 5 GHz sa veoma malim snagama koje su reda ispod 50mW (podsecamo da obicni mobilni telefon radi sa snagom od 2W sto je 40 puta vece od 50mW). Kao takva mreža je potpuno uskladena i sa svim evropskim normativima o uticaju na coveka, kao i svim tehnickim uslovima.

Internet je svetska mreža međusobno povezanih računara. Kada se povežete sa internetom, možete pristupiti svetskoj komunikacijskoj mreži, koja je poput biblioteke pune informacijskih stranica.

URL je web-adresa koju unosite u pretraživač da biste posetili neku web-stranicu. Svaki web-stranica ima URL. Na primer, URL www.google.com će vas odvesti na Google-ov web-stranicu. Svaka URL također ima IP adresu. IP je niz brojeva koji računaruu govori gde pronaći informacije koje tražite. IP adresa je poput broja telefona - zaista dugog i složenog broja telefona. Pošto su IP adrese tako složene i teške za pamćenje, napravljene su URL. Umesto da unosite IP adresu (45.732.34.353) da biste posetili Google-ov web-stranicua, treba samo unieti URL www.google.com. Pošto se internet sastoji od velikog broja web-stranica i IP adresa, pretraživač ne zna automatski gde se sve one nalaze. Mora se svaka posebno potražiti. Tome služi DNS (sastav imena domena). DNS je, u suštini, telefonski imenik za web. Umesto da termin "Petar Petrović" prevodi u telefonski broj, DNS zapravo prevodi URL, www.google.com, u IP adresu i preusmerava vas na sajt koji tražite.

Podela web sajtova prema sadržaju - nameni: personalni (lični) web sajtovi, komercijalni web sajtovi, informativni web sajtovi, blogovi, forumi, socijalne mreže, web sajtovi za deljenje sadržaja, web direktorijumi, web alati... Podela web sajtova prema interaktivnosti sa posetiocima: Statički i dinamički web sajtovi Podela web sajtova prema tehnologiji izrade: HTML, XHTML, web sajtovi sa CMS-om, Flash web sajtovi Kako god podelili web sajtove, jedno im je zajedničko: svi nastoje da imaju što veću posećenost! Za koji web sajt ćete se Vi odlučiti najviše zavisi od Vaših potreba, a ne retko i od finansijskih mogućnosti smile. Ako je u pitanju Vaš biznis, preporičujemo Vam da se ne ustručavate da uložite u kvalitetan web sajt, jer će Vam se ta investicija vrlo brzo isplatiti.

Personalni (lični) web sajtovi
Potreba ljudi ili organizacija da drugima kroz slike i reči predstave sebe, svoju organizaciju, porodicu, aktivnosti, interesovanja, razmišljanja... doprinela je popularnosti ovog tipa web sajtova. Na internetu je moguće pronaći besplatan prostor za ubacivanje takvih sadržaja, ali to treba izbegavati jer imaju mnoga ograničenja i u potpunosti zavise od matičnog web sajta.
Komercijalni sajtovi Komercijalni web sajtovi imaju za cilj da predstave proizvode i usluge koje nudi vlasnik sajta i privuče potencijalne klijente. Osim jednostavnog predstavljanja roba i usluga komercijalni web sajtovi sve češće omogućavaju online naručivanje i plaćanje preko interneta. Danas se prisustvo na internetu podrazumeva za svaku ozbiljnu firmu. Ovi web sajtovi treba da budu jedinstveni, privlačni posetiocima i jednostavni za korišćenje, u protivnom, umesto da privuku, mogu da odbiju potencijalne kupce, odnosno korisnike usluga koje web sajt nudi.
Informacioni sajtovi Sama reč kaže da su to web sajtovi koji pružaju informacije o razlicitim temama. Najpoznatiji je svakako www.wikipedia.org koji predstavlja najveću online enciklopediju. Ovaj web sajt je interaktivan jer omogućava posetiocima da pišu svoja objašnjenja.
Blogovi Blogovi su web sajtovi namenjeni da podelite svoje misljenje sa drugima na internetu bez obzira na temu ili sadržaj, da ucestvujete u diskusijama sa drugim blogerima, postavljate slike ili komentare... Do bloga na internetu moguće je doći i potpuno besplatno preko sajtova koji nude besplatno postavljanje bloga, kao što je na primer www.blog.rs, ali trebate znati da u tim slučajevima nemate vlastitu web adresu, već se na internetu pojavljujete kao poddomen pomenutog sajta. Primer: ime_bloga.blog.rs. Poddomenima se u principu pristupa ovako kako je napisano u primeru (bez www), ali na isto će Vas dovesti i unošenje web adrese i sa www. Ovakva rešenja imaju mnogobrojna ogranišenja, tako da ako želite nezavistan blog, sa sopstvenom web adresom, naša preporuka je da registrujete svoj domen i zakupite svoj host, a sam blog možete uraditi pomoću verovatno najpoznatijeg Open Sourse CMS-a www.wordpress.org dostupan i na srpskom jeziku na sr.wordpress.org.
Forumi Forumi su vrlo slični blogovima, ali za razliku od bloga imaju unapred zadate oblasti o kojima se diskutuje unutar kojih se otvaraju pojedine teme, postavljaju pitanja i očekuje pomoć u vidu odgovora. Postoje opšti forumi na kojima se diskutuje o svim temama bez ograničenja kao što je na primer www.burek.co.rs ili www.mycity.rs ili forumi specijalizovani na određene oblasti, kao što je na primer www.elitesecurity.org specijalizovan za IT tehnologije ili na primer pravni forum na www.projuris.org/forum. Vrlo često su forumi deo nekog web sajta gde se diskutuje na temu o kojoj je sam web sajt domaćin. Za realizaciju foruma najčešće se koriste gotovi moduli foruma sa CMS-om kao što su na primer www.phpbb.com ili www.simplemachines.org dostupni i na srpskom jeziku. Socijalne mreže Socijalne mreže su web sajtovi za masovno međusobno povezivanje ljudi, razmene informacija, fotografija i drugih ličnih podataka. Postoje i socijalne mreže koje povezuju ljude u poslovnom ili strukovnom smislu. Najpoznatije socijalne mreže, svakako su Facebook i Twitter. Ovi web sajtovi masovno se koriste za reklamu i promocije firmi, proizvoda i usluga.
Web sajtovi za deljenje sadržaja Ovi web sajtovi omogućavaju ljudima da postavljaju odgovarajuće sadržaje na internet (slike, muziku, video klipove...) i te sadržaje dele sa drugima. Najpoznatiji međi takvim web sajtovima je Youtube. Web direktorijumi i poslovni adresari Web direktorijumi su sajtovi koji sadrže uglavnom linkove prema drugim sajtovima. Sajtove razvrstavaju po kategorijama i osim kratkog opisa web sajta, eventualno jedne slicice (logo) i linka ne sadrže ništa drugo. Neki web direktorijumi zahtevaju povratni link. Najpoznatiji i najznačajniji web direktorijum na svetskom nivou je svakako www.dmoz.org, a od domaćih spomenimo www.direktorijum.org, www.linkovanje.net, www.kataloglinkova.net, www.linkovi.biz, www.dodajsajt.net i tako dalje. Poslovni adresari orjentisani su na web sajtove firmi i sadrže puno više podataka i o web sajtu i o firmama: više teksta i opisa, logo, slike, adrese, telefone, email adrese, mape.... Napomenimo neke: www.bizvodic.com, www.biznis-portal.rs, www.obrenovac.biz i tako dalje.
Web alati Web alati su sajtovi koji nude razne alate za Vaš web sajt, kao što je na primer vođenje statistike, merenje brzine interneta, merenje pinga, provere geografskog položaja neke IP adrese i slično. U web alate možemo svrstati i pretraživače bez kojih je korišćenje interneta postalo nezamislivo (Google, Yahoo, Bibg, AOL, Ask...). Spomenimo još web sajtove za zabavu - online igrice, edukativni web sajtovi (sajtovi sa raznim uputstvima - tutorijali), sajtovi za download muzike, filmova ili gorovih rešenja u svim oblastima i tako dalje....

Kao što u biblioteku idete da biste "pregledali" knjige, pomoću internet pretraživača možete da pronalazite ili istražujete stranice na internetu. Pretraživač je vrsta softvera na računaru koji omogućuje pristup internetu. Pretraživač ima ulogu prozora koji vam prikazuje različite web-stranice koje sadrže informacije. Sve što trebate učiniti jeste da unesete web-adresu u pretraživač i odmah ćete biti preusmereni na tu web-stranicu.